اخلاط--------عناصر-----------کیفیت----------مزاج------------اندام وابسته

اخلاط--------عناصر-----------کیفیت----------مزاج------------اندام وابسته
خون---------هوا-------------گرم و تر ---------دموی -----------قلب
بلغم---------آب -------------سرد و تر --------بلغمی----------مغز
صفرا--------آتش------------گرم و خشک ----صفراوی --------کبد
سودا-------خاک-----------سرد و خشک -----سوداوی-------طحال

پس هر مزاجی با دو کیفیت بیان میشه. خشکی و تری همونقدر مهم هست که گرم و سرد.
اما غذا ها و دارو ها هم همینطور. هم گرمی و سردی دارند هم خشکی و تری. مثلا برای غلبه مزاج دموی که گرم و تر هست, باید سودا که سرد و خشک هست تجویز بشه

اما باز هم به همین سادگی نیست. هر غذا و دارویی 4 درجه داره. که درجه 4 شدید و 1 خفیف هست.

گرمی= باز کننده, رقیق کننده, کم کننده غلظت و جاذب است
سردی = ستبر کردن, متوقف کردن و دفع کردن
تری= نرم کردن
خشکی= به هم پیوستن و سخت کردن و پراکنده کردن تری

مثلا کیوی رقیق کننده و جاذب است. کافیه به کسی با مزاج دموی کیوی بدیم تا علائمش و عوارضش رو در عرض 1-2 ساعت به صورت حساسیت و قرمزی و التهاب دور دهان و حلق و گلو ببینیم. اگر کیوی زیاد مصرف بشه و مزاج هم گرم باشه, خودش رو نهایتا به صورت سوزش ادرار نشون میده. بخصوص در بچه ها
بر عکس برای غلبه صفرا, کیوی بسیار مناسب است. جاذب صفرا هست. ما روی این تجربه داریم

مثلا زعفران گرم در درجه دوم و خشک در درجه اول است. یعنی گرمی آن بر خشکی غلبه دارد. پس مناسب است برای مغز, تسریع حواس, تقویت قلب, هضم بهتر و غده (تومور) ها را نضج می کند

همینطور که می بینید هر طبیبی چندین ویژگی برای هر غذا و دارو بلد بوده. امروز معدود هستند کسانی که این اصول رو به یاد دارند.
فقط گرمی و سردی و چند غذا و دارو برای گرمی بازار باقی مونده.
اغلب کتاب های مفید و موثق قدیمی امروز در دسترس هست و به فارسی هم هستند. من واقعا توصیه میکنم اگر اعتقاد به این طب دارید, خودتون مطالعه کنید و الکی سلامتی خودتون رو دست افراد بی دانشی که فقط به دنبال پول هستند ندید. حتی در مورد بعضی کارها هم که مهارت میخواد خودتون به راحتی می تونید در خونه انجام بدین. و حداقل از شر عفونت در جاهایی که بجز شما 30-40 نفر دیگه هم رفتن, در امان هستید.
خلاصه نه هرکه 2 تا مزاج شناخت حکیم شود

 

 

/ 0 نظر / 30 بازدید